Tänker vi på svenska?

Vissa forskare menar att vi tänker i normalt språk, exempelvis svenska. Andra menar att det måste existera ett bakomliggande tankespråk – ofta kallat ”mentalesiska” – för annars skulle inte små barn, djur eller patienter med afasi (en språklig funktionsnedsättning) kunna tänka, vilket de rimligtvis kan.

Förmodligen är tänkande en blandning av ovanstående. För visst verkar det som att vi ibland tänker i språk (”vad heter Sveriges huvudstad?”), ibland i bilder (”hur ser din mamma ut?”) och ibland i känslor (”hur känns det att vara kär?”).

[WpProQuiz 20]

Fundera vidare

  1. Finns det saker i världen som inte har en språklig benämning?
  2. Går det att tänka eller uppleva något som inte har en språklig benämning?
  3. Finns det språkliga påståenden som inte ”målar upp och överför bilder av hur verkligheten förhåller sig”? Försök hitta exempel.
  4. Är det möjligt att kontrollera om en person har förstått eller missförstått vårt språkliga påstående?
  5. Håller du med Wittgenstein om att filosofiska problem bara är språkliga missförstånd? Varför/varför inte?

[button size=”small” style=”color” link=”http://gymnasiefilosofi.se/introduktion-till-logik/” target=”false” title=”Logik”]⇐ Föregående: 5.1 En introduktion till logik[/button]

[button size=”small” style=”color” link=”http://gymnasiefilosofi.se/formalisering/” target=”false” title=”Formalisering”]Nästa: 5.3 Formalisering ⇒[/button]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *